Waar is het optimisme van het Lenteakkoord gebleven?


Het Centraal Planbureau (CPB) rapporteert net als De Nederlandse Bank tegenvallende economische cijfers. De jubelstemming van na het Lenteakkoord is alweer helemaal verdwenen. Wat nu?

 

In slechts drie maanden tijd is de prognose van het CPB voor de Nederlandse economie schrikbarend snel verslechterd. Elk kwartaal komt het Planbureau met een kortetermijnraming voor de economie. Nadat VVD, CDA, D66, ChristenUnie en GroenLinks in mei het Lenteakkoord over de begroting van 2013 hadden gesloten, was het CPB twee kwartalen lang optimistisch. In juni raamden de CPB-economen voor 2013 een tekort in 2013 van 2,9 procent. Drie maanden later werd dat cijfer zelfs naar beneden bijgesteld; het tekort zou volgend jaar 2,7 procent zijn. Politici droomden al van van nieuwe uitgaven voor extra plannen, omdat beide cijfers onder de in Brussel afgesproken norm van 3 procent liggen.

 

Weer drie maanden later blijkt die voorspelling veel te optimistisch. ‘Wij waren ook verrast door dat hele slechte derde kwartaal’, zei Johannes Hers van het CPB vanmorgen op Radio 1. De grote boosdoener: de tegenvallende economische groei. In juni dacht het CPB nog dat de economie van 2013 tot 2017 met gemiddeld anderhalf procent zou gaan groeien. Rond Prinsjesdag werd dit al bijgesteld naar 0,75 procent groei voor 2013. In de vandaag gepubliceerde cijfers ziet de toekomst er nog slechter uit. De economie krimpt volgend jaar weer, met 0,5 procent.

 

Lees verder

Rapport CPB (.pdf download)