Vijfde kwartaal op rij minder in portemonnee


DEN HAAG – CONSUMENT Doordat lonen nauwelijks toenemen maar de prijzen wel met meer dan 2 procent stijgen, hebben Nederlandse huishoudens steeds minder te besteden. Het zogeheten reëel beschikbaar inkomen van huishoudens is in het derde kwartaal van vorig jaar gedaald met 2,4 procent ten opzichte van een jaar eerder.

 

Het was het vijfde achtereenvolgende kwartaal waarin het huishoudinkomen afnam, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag. Kort na het uitbreken van de kredietcrisis in september 2008 daalde het beschikbaar inkomen eveneens langdurig, maar de dalingen bleven toen beneden de 2 procent. Sinds die tijd is het beschikbaar inkomen al met bijna 4 procent teruggelopen.

 

Omdat naast het beschikbaar inkomen ook het consumentenvertrouwen daalt, liggen de bestedingen van huishoudens al 6 kwartalen op rij lager. In het derde kwartaal daalde de consumptie met 1,3 procent vergeleken met dezelfde periode in 2011. Het gat tussen inkomen en consumptie wordt desondanks steeds kleiner, blijkt uit de statistieken van het CBS. Hierdoor blijft er bij veel huishoudens minder geld over om te sparen. In het derde kwartaal zakte de spaarquote, het percentage van de inkomsten dat niet wordt uitgegeven, naar 10,8 procent.

 

Lees verder