Tweederde somber over arbeidsmarkt


AMSTERDAM – Bijna tweederde (63 procent) van de Nederlandse werkenden denkt dat de arbeidsmarkt nog verder verslechtert. Slechts een op de tien signaleert een verbetering van de werkgelegenheid. Dat blijkt woensdag uit een analyse van de Academie voor Arbeidsmarktcommunicatie.

Jongeren tussen de 15 en 24 jaar zijn relatief positief over de arbeidsmarkt. Daartegenover staan 50-plussers, die nauwelijks kansen voor 2013 zien. Driekwart van hen verwacht dat de werkgelegenheid verder zal verslechteren. Deze week bleek dat diverse IT-bedrijven hun oudere – en daarmee vaak duurdere – werknemers vragen om salaris in te leveren. Een aantal van hen zou te veel verdienen.

Academici zijn optimistischer gestemd dan mensen met een vmbo-diploma. Ook is er een duidelijke verschil tussen bepaalde studierichtingen. Zo zijn mensen die zijn opgeleid binnen de ICT of wis- en natuurwetenschappen positiever dan mensen met een administratieve of secretariële achtergrond. “De tweedeling op de arbeidsmarkt zal hierdoor verder toenemen tussen de groep met nauwelijks of geen kans op de arbeidsmarkt en de groep die schaars en zeer courant is”, aldus het onderzoek.

 

Lees verder