Topman Saxo Bank: euro gedoemd te mislukken


DUBAI (ANP/BLOOMBERG) – De euro is gedoemd te mislukken. Dat zei Lars Seier Christensen, topman van de Deense bank Saxo Bank, vanuit het kantoor van de bank in Dubai. Volgens Christensen ontbreekt er een Europees begrotingsbeleid, dat de eurozone nu opbreekt.

 

De euro staat hoog. In een halfjaar tijd steeg de munt met 8,2 procent ten opzichte van de dollar. De laatste 4 dagen daalde de waarde echter. Macrocijfers uit Duitsland, Frankrijk en Italiƫ vielen lager uit dan economen verwachtten. Het risico op een hogere inflatie en een terugloop van de economie in de eurozone wordt daardoor volgens de president van de Europese Centrale Bank, Mario Draghi groter.

 

Met name de problemen in Frankrijk baren Christensen, die zelf niet speculeert tegen de euro, zorgen. Het land staat op de rand van een derde recessie in 4 jaar tijd. Daarnaast staat de werkloosheid op het hoogste punt sinds 1998. Premier Jean-Marc Ayrault kondigde vorige week al aan dat het de Fransen niet ging lukken om het begrotingstekort onder de 3 procent te houden.

 

Een van de oplossingen voor het probleem is volgens de Saxo-topman dat de landen die voor problemen zorgen binnen de eurozone, uit de munt stappen. ,,De problemen die Frankrijk kent zijn dramatisch onderschat. Als ook dat land in een volledige crisis terechtkomt, dan is het over en uit met de euro. Zelfs de Duitsers kunnen dan niet voor de kosten opdraaien, als ze dat al zouden willen”, aldus Christensen.

 

Lees verder