Sterkste stijging staatsschuld Spanje


De Spaanse staatsschuld is vorig jaar met €146 mrd toegenomen, de grootste stijging op jaarbasis ooit. Dit meldt de Spaanse krant El País maandag.

 

In het eerste jaar van de regering-Rajoy is de schuld opgelopen tot €882,3 mrd. De toename van €146 mrd komt neer op €400 mln extra staatsschuld iedere dag, becijferde de krant. De regering-Rajoy voert omvangrijke bezuinigingen door om de schuld van Spanje terug te brengen. Maar de crisis in het land, met bijna zes miljoen werklozen, doet ook de belastinginkomsten dalen. De schuld kwam vorig jaar uit op circa 84% van het bbp, het hoogste niveau sinds 1910. De regering rekende op een toename tot 79,8%.

 

De Europese Commissie (EC) geeft Spanje waarschijnlijk meer tijd om het begrotingstekort terug te dringen. Dit zei de vice-president van de Europese Commissie Joaquin Almunia vrijdag, meldt Dow Jones. In 2011 lag het tekort op circa 9% en voor 2012 was de doelstelling 6,3%. Volgens analisten komt Spanje uit op 7%. In 2013 dient Spanje het tekort terug te brengen naar 4,5% om vervolgens in 2014 te voldoen aan de Europese norm van 3%.

 

Lees verder