Spaanse bankensteun kost 37 miljard euro


BRUSSEL (AFN) – De Spaanse banken hebben 37 miljard euro noodsteun nodig. Dat heeft Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) woensdag bekendgemaakt.

 

In ruil voor de steun moeten de genationaliseerde Spaanse banken de helft van hun filialen sluiten. Daarnaast moeten schuldeisers van de banken een verlies accepteren. Eerder dit jaar beloofden Europese landen Spanje maximaal 100 miljard euro aan noodkredieten om de bankensector in het land overeind te houden.

 

Totale personeelsbestand

Bankia, de grootste van de vier genationaliseerde banken, kondigde aan dat er in zijn herstructureringsplan tussen nu en 2015 6000 banen verloren gaan. Dat komt neer op 28 procent van het totale personeelsbestand. De bank zal 39 procent van zijn filialen sluiten en draagt 4,8 miljard euro bij aan het opschonen van zijn balans door verliezen te nemen op zijn vastgoedgerelateerde leningen.

De ingrepen moeten ertoe leiden dat Bankia volgend jaar weer winstgevend is en dat de kapitaalratio stijgt tot 9,5 procent. In 2015 denkt het bedrijf een nettowinst te halen van 1,2 miljard euro. Over 2012 verwacht de bank een verlies van 19 miljard euro. In ieder geval tot 2014 wordt er geen dividend uitgekeerd. (telegraaf.nl)

 

Lees verder