Slob: vertrek Griekenland uit euro ‘t beste


DEN HAAG – Het verlenen van financiële steun aan Griekenland hoeft niet eindeloos door te gaan. Arie Slob, fractieleider van de ChristenUnie, pleit donderdag voor kwijtschelding van de Griekse schulden en voor het vertrek van Griekenland uit de euro.

 

Slob haakt hiermee in op de uitkomsten van het onderzoek dat zijn partij liet doen naar de mogelijkheden om de euro op te delen in een noordelijke (neuro) en zuidelijke (zeuro) variant. Het onderzoek was bedoeld om het taboe op nadenken over andere oplossingen te doorbreken en noemt nu een goed doordacht vertrek van Griekenland als meest gewenste optie. Opsplitsen in een neuro- en zeurozone zou economisch gezien minder gunstig zijn, terwijl het opnieuw invoeren van de gulden zelfs onnodig schadelijk voor de noordelijke landen als Nederland, Duitsland en Oostenrijk wordt genoemd.

 

Griekenland zou als het uit de eurozone stapt en weer een eigen munt gaat gebruiken, wel volwaardig lid moeten blijven van de Europese Unie, waardoor het recht houdt op EU-subsidies. „Dit vergroot de kans dat Griekenland zelf voor uittreding kiest. Het biedt uitzicht op een hogere economische groei voor Griekenland en de eurozone”, meent onderzoeker Johan Graafland. (telegraaf.nl)

 

Lees verder