Nederlandse telers ondervinden sterkere concurrentie van Spaanse groente


AMSTERDAM – De export van groente en fruit van Nederlandse bodem is in de afgelopen drie kwartalen gestabiliseerd. Nederlandse telers ondervinden sterkere concurrentie van Spaanse groente. Daarnaast kwam de export dit jaar traag op gang, omdat de productie aanvankelijk tegenviel door het donkere voorjaar.

 

Dat schrijft ABN Amro in een rapport over de agrarische industrie dat dinsdagochtend is verschenen. Exporteurs hebben ook te maken met de trend dat consumenten in bijvoorbeeld Duitsland liever lokaal geteelde producten kopen. Niettemin heeft ons land een streepje voor door duurzame productie en het terugdringen van residuen op groente en fruit. Ook productdifferentiatie, zoals fruit met nieuwe eigenschappen of een kekke tomaat, kan een impuls geven aan de afzet.

 

Wel signaleert ABN Amro dat de grondstofprijzen op de wereldmarkt al sinds juni van dit jaar aan het stijgen zijn. Omdat de voedingsindustrie die hogere prijzen alleen met vertraging kan doorberekenen, zullen de marges in de sector in de eerste helft van 2013 verder onder druk komen te staan. Het is niet alleen somber nieuws in het rapport. Zo blijven Nederlanders volop aardappels – in wat voor vorm dan ook – kopen. De industrie verwerkte in de eerste tien maanden van dit jaar 3,4% meer aardappels dan vorig jaar. (telegraaf.nl)

 

Lees verder