Nederlandse bedrijven uit de gratie bij de internationale belegger?


Door al het gesodemieter bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de afgelopen dagen zouden internationale beleggers wel eens genoeg kunnen krijgen van Nederlandse aandelen.

 

In de vorige eeuw werden Nederlandse aandelen vaak lager gewaardeerd dan gemiddeld in Europa. Door allerlei beschermingsconstructies waren Nederlandse bedrijven moeilijk over te nemen en daardoor minder waardevol voor beleggers. Een fenomeen dat de Dutch discount werd genoemd. Maar geleidelijk werden die constructies afgebouwd en verdween ook de discount. Marco Groot, voormalig hoofd aandelen Rabobank International, verwacht dat de discount na de debacles bij SNS, Imtech en KPN en de forse winstwaarschuwingen bij Fugro en SBM wel weer eens terug zou kunnen komen.

 

“Beleggers trekken zich terug op het moment dat je in een gebied een serie problemen ziet ontstaan die allemaal lijken op problemen met dezelfde bron; acquisities, te agressief financieren, slechte communicatie, management wat niet comfortabel op zijn plek zit. Bij beleggers die ik spreek in Engeland en in de VS zie je dat het percentage Nederland als beleggingsdeel van hun totale Europese portefeuille duidelijk aan het slinken is”, zegt Groot.

 

Lees verder