‘Nederland opnieuw in recessie’


AMSTERDAM – De Nederlandse economie verkeert vrijwel zeker voor de derde keer in vier jaar tijd in een recessie. Consumenten houden hun hand nog steeds op de knip, de investeringen vallen tegen en daardoor is onze economie in het vierde kwartaal verder gekrompen, zo stellen verschillende economen.

 

Het Economisch Bureau van ABN Amro heeft becijferd dat de particuliere consumptieve bestedingen vorig jaar verder zijn gedaald met ongeveer 1,5%, onder meer vanwege de lagere lonen, bezuinigingen en de hogere pensioenpremies. In 2011 was er sprake een daling van 1%. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat de bestedingen van Nederlandse huishoudens al zeven kwartalen op rij dalen.

 

,,We zitten momenteel in heel zwaar vaarwater”, zegt econoom Nico Klene van ABN Amro. ,,Er bestaat een reële kans dat we opnieuw in een recessie zitten. De detailhandelsverkopen in het vierde kwartaal waren veel slechter dan het kwartaal daarvoor. Alleen een positief exportcijfer zou er voor kunnen zorgen dat we op nul uitkomen.”

 

Lees verder