‘Nederland ondanks korting EU-afdracht toch slechter af’


Nederland kan de jaarlijkse korting op de afdracht aan de Europese Unie (EU) houden. Groot-Brittannië zou het met een korting van enkele miljarden euro’s per jaar minder moeten doen. Dat stelt voorzitter Herman Van Rompuy van de Europese Raad voor in een nieuw concept over de Europese meerjarenbegroting (2014-2020). Van Rompuy presenteerde zijn voorstel tijdens EU-top in Brussel.

 

Concept
Europese leiders kunnen zich nu over het voorstel buigen en vergaderen er vandaag over. In het nieuwe concept is weinig veranderd in vergelijking met het eerdere voorstel van Van Rompuy om 80 miljard euro te snoeien in de geplande 1.000 miljard. Van Rompuy heeft in zijn laatste concept wel wat met geld ‘geschoven’. Zo snoeit hij minder bij landbouwsubsidies en projecten voor regionale ontwikkeling.
Hoewel Nederland de jaarlijkse korting van ruim één miljard euro waarschijnlijk kan behouden, is ons land toch slechter af. Nederland moet mogelijk enkele honderden miljoenen euro’s extra aan Brussel afdragen. Volgens een Nederlandse diplomaat is de korting ‘netto echt onvoldoende’. (Elsevier.nl)

 

Lees verder