‘Nederland moet meer investeren in innovatie’


Nederland moet meer investeren in onderwijs en research & development. Andere Europese landen trekken aanzienlijk meer geld uit voor innovatie. Dat zegt Paul Schnabel, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Nog enkele maanden is Schnabel directeur van het SCP, voordat hij met pensioen gaat. Met BNR’s Paul van Liempt neemt hij de huidige politieke en economische stand van Nederland door.

 

De economische cijfers spreken momenteel niet erg in het voordeel van Nederland. Ook het aankomende jaar lijkt de crisis nog aan te houden, zegt Schnabel. “Alle cijfers wijzen in de richting dat onze economie krimpt. Dat is al een aantal jaar aan de gang en ondertussen groeit onze bevolking.” Dat ondertussen de prijzen wel gewoon stijgen voelt de consument stevig in de portemonne. “De btw is met 3 procentpunten omhoog gegaan, de zorgkosten stijgen, het eigen risisco is verhoogd, kinderopvang wordt minder gesubsidieerd. De inkomens stijgen niet en de kosten wel. In het algemeen gaat het inkomensniveau dus teruglopen: we gaan feitelijk minder te besteden hebben.”

 

En dat terwijl het consumentenvertrouwen om verschillende redenen al erg laag is. Schnabel: “Er is veel onzekerheid over banen, pensioenen en de woningmarkt.” Ook het vertrouwen in de overheid is niet wat het moet zijn. “Vooral de inkomensafhankelijke zorgpremie heeft het vertrouwen in het kabinet flink beschadigd. Bovendien is het moeilijk in de korte periode dat het kabinet er nu zit aantoonbare resultaten te laten zien.”

 

Lees verder