Mkb ziet verkopen verder dalen in 2013


AMSTERDAM – Het mkb zal in het komende jaar wederom rekening moeten houden met een dalende verkopen en daarmee ook minder winst en werkgelegenheid.

Onderzoekbureau Panteia/EIM verwacht negatieve groeicijfers ondanks een licht opkrabbelende economie. De afzet zal volgens het bureau afnemen met 0,75 procent onder druk van de dalende consumptie in Nederland.  Er is minder vraag vanuit de overheid en zowel de investeringen als de bouwproductie nemen af.

 

De Nederlandse economie groeit naar verwachting wel, doordat er iets meer zal worden geëxporteerd. Volgens Panteia/EIM profiteert het grootbedrijf hier echter voornamelijk van. Het mkb zal rekening moeten houden met een winstdaling van 4 procent, mede door de afzetdaling en de hoge grondstofprijzen. Die bijkomende kosten, waaronder de hogere btw, kunnen volgens het bureau niet geheel op de klant verhaald worden.

 

Als gevolg daarvan zal er waarschijnlijk ook moeten worden bezuinigd op het personeel. Met een verdere krimp in 2013 zal de werkgelegenheid in 2013 met 1,5 procent afnemen. Volgens Panteia/EIM krijgen alle mkb sectoren te maken met afnemende groei, maar de detailhandel, horeca, zakelijke dienstverlening en bouw worden het hardst getroffen.

 

Lees verder

Bekijk het hele onderzoeksrapport ‘Algemeen beeld van het MKB in de marktsector in 2012 en 2013.’