Ministers financiën eurozone bespreken bailouts Cyprus en Spaanse banken


Een week na het vastleggen van een schuldenverlichting-plan voor Griekenland, kwamen de ministers van financiën uit de eurozone bijeen om twee andere reddingsoperaties te bespreken binnen het valutablok, één voor Cyprus en één voor de Spaanse banken.

 

Spanje kwam op maandag met een officiële aanvraag voor circa EUR40 miljard uit het reddingsfonds van de eurozone, om de banken te herkapitaliseren. Het langverwachte verzoek komt ver onder de EUR100 miljard uit die de eurozone bereid was te lenen voor de herkapitalisatie. “De situatie is daar verbeterd”, meldt de Oostenrijkse minister van financiën Maria Fekter.

 

Het overgrote deel van de bijeenkomst werd gewijd aan een mogelijke bailout voor Cyprus, wiens banken, die grote hoeveelheden aan Griekse obligaties in handen hebben, veel verliezen moesten nemen door de schuldherstructurering voor Griekenland eerder dit jaar. Uit een conceptversie blijkt dat Cyprus circa EUR10 miljard zal verkrijgen om zijn gehavende bancaire sector te herkapitaliseren. De Cypriotische minister van financiën heeft aangegeven dat de overheid zelf EUR7,5 miljard nodig heeft aan financiële steun.

 

Lees verder