Griekse schuld blijft onhoudbaar volgens Moody’s


AMSTERDAM – De Griekse schuldenlast blijft onhoudbaar ondanks de verlichting die het eerder deze week gesloten akkoord brengt voor de korte termijn.  Op den duur zal een deel moeten worden kwijtgescholden. Dat stelde kredietbeoordelaar Moody’s donderdag.

 

De eurolanden en het IMF spraken een pakket maatregelen af om de Griekse schuld houdbaar te maken. Zo worden de rentes van leningen verlaagd en de looptijden verlengd. Ook zullen landen winsten op leningen terugsluizen naar Griekenland. Het land mag in 2020 een schuld hebben van 124 procent van het bruto binnenlands product, gevolgd door een daling tot ver onder 110 procent 2 jaar later. In ruil voor de hervormingen die nodig zijn om aan het akkoord te voldoen, krijgt Griekenland noodsteun uitgekeerd. In de komende maanden gaat het om bijna 44 miljard euro.

 

Kwijtschelding

Volgens Moody’s zijn overheden en overheidsinstanties de voornaamste schuldeisers, samen goed voor 70 procent van de leningen aan Griekenland. ”Alleen kwijtschelding van een deel van de schulden door deze partijen zou leiden tot een schijn van houdbaarheid van de Griekse schuldenlast”, aldus Moody’s. De kredietbeoordelaar denkt dat het ”gezien de economische en sociale breekbaarheid niet realistisch is te verwachten dat Griekenland zonder horten en stoten de afgesproken doelstellingen behaalt”.

 

Lees verder