Grieken staken massaal tegen bezuinigingen


ATHENE – De Grieken worden woensdag geconfronteerd met een massale staking die grote delen van het openbare leven stillegt.

 

De politie heeft traangas gebruikt om de tienduizenden betogers te verspreiden. De naar schatting meer dan 60.000 betogers sloegen op trommels en schreeuwden ‘rovers, rovers’.  Ambtenaren, leraren en de medewerkers van de spoorwegen hebben het werk neergelegd uit protest tegen het bezuinigingsbeleid van de regering en de sterk toegenomen werkloosheid. In ziekenhuizen draait het medisch personeel een zondagsdienst.

 

De bussen in de hoofdstad Athene rijden 6 uur niet en het luchtverkeer is lamgelegd. Vooral reizigers op binnenlandse vluchten moeten met vertraging rekening houden. Ook de schippers van de veerboten staken, waardoor eilanden over zee niet te bereiken zijn. De twee grote vakbonden GSEE en Adedy hebben tot de stakingen opgeroepen. De economie van het Zuid-Europese land krimpt al 6 jaar. Vooral jongeren hebben het zwaar. Meer dan 60 procent van de beroepsbevolking onder 24 jaar is werkloos.

 

Lees verder