Grieken innen nog altijd te weinig belasting


AMSTERDAM – Griekenland is er nog altijd niet in geslaagd zijn belastinginning op orde te krijgen. Dat heeft een speciale taakgroep van de Europese Unie die helpt met het herstel van de Griekse economie gemeld. De groep kwam maandag met een kwartaalrapport over het land. Griekenland heeft blijkens het rapport nog altijd moeite om oude belastingclaims te innen.

 

In oktober had de fiscus nog maar de helft binnen van de twee miljard euro die het aan de Europese Unie had beloofd. De belastingdienst heeft dit jaar nog maar 88 grote bedrijven bezocht, terwijl er driehonderd bezoeken waren beloofd. De bezoeken aan rijke individuen blijft steken op 467, flink onder het doel van dertienhonderd.

 

Nederlandse hulp

Nederlandse belastinginspecteurs helpen Griekenland momenteel bij de inning van belastingen. Vorige week stuurde minister van FinanciĆ«n Jeroen Dijsselbloem (PvdA) bovendien een brief waarin hij meldde de Griekse belastingdienst op de hoogte te gaan houden van mogelijke belastingontduikers in Nederland. Uit navraag is namelijk gebleken dat ‘enkele honderden’ luxueuze jachten van Grieken onder Nederlandse vlag varen.

 

Lees verder