Export bereikt record ‘zonder franje’


Nederlandse exporteurs hebben vorig jaar voor 431 miljard euro aan goederen uitgevoerd, 22 miljard euro (5 procent) meer dan in 2011. Nooit eerder was de exportwaarde zo hoog, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

 

Het CBS spreekt evenwel van een ‘exportrecord zonder franje’. De stijging is namelijk voor twee derde toe te schrijven aan een toename van de wederuitvoer van ge├»mporteerde en bewerkte producten, waaraan Nederland relatief weinig verdient. Ook hogere prijzen droegen bij. De uitvoer van eigen producten groeide maar met 0,5 procent. De belangrijkste exportproducten zijn minerale brandstoffen, zoals aardgas, ruwe aardolie en aardolieproducten. Die vertegenwoordigden vorig jaar een totale exportwaarde van 83 miljard euro, 15 miljard meer dan in 2011. Ook hier droeg vooral de wederuitvoer bij aan de toename.

De export naar Duitsland, al jaren de belangrijkste handelspartner van Nederland, groeide met 5 procent het sterkst. Dat kwam vooral door een flink hogere wederuitvoer van minerale brandstoffen. Ook naar het Verenigd Koninkrijk, Belgi├ź en Rusland werd beduidend meer uitgevoerd.

 

Lees verder