‘EU-korting Nederland blijft 1 miljard’


 

BRUSSEL – De jaarlijkse korting van Nederland op de afdracht aan de Europese Unie blijft waarschijnlijk 1 miljard euro. Dat laat de Rijksvoorlichtingsdient vrijdag weten aan NU.nl. Eerder op de ochtend zag het ernaar uit dat de jaarlijkse korting van Nederland flink omlaag zou gaan, naar 650 miljoen euro.

 

Dankzij een verminderde btw-afdracht wordt die daling echter opgevangen. Volgens de Nederlandse rekenaars levert dat 360 miljoen op. De onderhandelingen draaien om de EU-begroting voor de periode 2014 tot en met 2020.

 

EU-president Herman van Rompuy zou willen korten op de vergoeding die Nederland krijgt voor het innen van Europese douane- en landbouwheffingen. Op dit moment int Nederland bij de invoer van producten enkele miljarden euro voor de Europese Unie. Als dekking van de kosten mag Nederland, net als alle andere EU-landen, hiervan een kwart houden. Van Rompuy stelt echter voor die vergoeding te verlagen tot 20 procent. Dat is een handreiking aan de Europese Commissie, die 10 procent compensatie eigenlijk voldoende vindt.

 

Lees verder