Economie kapot gespaard


AMSTERDAM – Nederlandse consumenten hebben de economie kapot gespaard. Ze zetten hun geld uit onzekerheid liever op de bank dan dat ze een nieuwe auto of meubelen kopen, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

 

Het kabinet gaat de oplossing voor de gekrompen economie zoeken in bezuinigingen op de overheidsuitgaven.Ten opzichte van een jaar eerder lag de consumptie van huishoudens 2,3 procent lager. Dat bleek gisteren uit cijfers van het CBS. „Op de lange termijn is het goed dat mensen sparen en zo schulden afbouwen of voorkomen”, aldus een CBS-woordvoerder. „Daarmee krijgen ze uiteindelijk weer het vertrouwen terug om te gaan consumeren. Op de korte termijn is het echter slecht nieuws voor de economie.”

 

De Nederlandse economie is in het vierde kwartaal van vorig jaar met 0,2% gekrompen ten opzichte van het kwartaal daarvoor. We zitten als land daarmee officieel weer in een recessie. Het is de derde keer sinds 2009 dat onze economie in twee opeenvolgende kwartalen krimpt. Volgens het CBS is dat in Nederland nooit eerder drie keer achter elkaar voorgekomen.

 

Lees verder