Column: Openlijk ruzie EU en IMF


AMSTERDAM – De eurozone ministers van financiën zijn er zoals verwacht gisteren niet uitgekomen om voor Griekenland het licht op groen te zetten voor de langverwachte uitgestelde tranche betaling van euro 31,5 miljard. Er heerst diepe verdeeldheid in de trojka over de aanpak van de Griekse schuldenproblematiek.

 

Volgende week 20 november wordt verder gesproken tussen de eurozone ministers van financiën die dan een volgende poging zullen ondernemen. Onze nieuwe minister van financiën Jeroen Dijsselbloem is overduidelijk: wil de hele aanpak van Griekenland geloofwaardig blijven, dan begint het er toch mee dat de afspraken die al gemaakt zijn, tenminste worden nagekomen. (de Financiële Telegraaf)

 

Een uitspraak recht uit mijn hart, eindelijk eens iemand die durft te zeggen waar het feitelijk op staat. Ondertussen wordt er in de achterkamers in de komende dagen gewerkt aan een oplossing voor de te betalen euro 5 miljard aan ECB schuld die eigenlijk aanstaande vrijdag terugbetaald zou moeten zijn. Griekenland heeft dit geld niet en is bij wanbetaling acuut failliet.

 

De meest opvallende gebeurtenis was gisteren de openlijke ruzie of het openlijk afvallen tussen het hoofd van de eurozone ministers van financiën Jean Claude Juncker en de presidente van het IMF Christine Lagarde in de persconferentie die volgde op de vergadering van gisteren in Brussel.

 

Lees verder