CBS: groei export blijft onveranderd laag, meer bedrijven failliet


Nieuwe kwartaalcijfers van het Centraal Planbureau schetsen een somber beeld van de Nederlandse economie. Huizenprijzen dalen, het consumentenvertrouwen is bedrukt, de consumptie krimpt. Het aantal faillissementen is toegenomen en de groei van de export blijft onveranderd laag.

 

In het tweede kwartaal is de economie met 0,4 procent gekrompen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal groeide de economie in het tweede kwartaal met 0,2 procent; toen was er een groei van 0,8 procent. Consumenten waren in oktober wat somberder dan in september en ook de stemming van de producenten in de industrie verslechterde, zo meldt het CBS.

 

Het volume van de goederenexport vanuit Nederland is in september opnieuw met een laag percentage gestegen. Het is voor de derde maand op rij dat de groei van de export zo laag uitvalt. De Nederlandse economie draait voor een groot gedeelte op export; de groei in de eerste twee kwartalen van die jaar werd erdoor veroorzaakt. Wel laten de uitvoercijfers nu toen maanden achter elkaar een groei zien.

 

Het volledige rapport

Aantal faillissementen

Exportradar (november 2012)